Kész az ARM-re költözésre a Facebook PHP-rendszere
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Kész az ARM-re költözésre a Facebook PHP-rendszere

Írta: Blog 2014 Május 12 .

ARM szerverre költözés

A Facebook nagy lépést tett afelé, hogy munkaterheléseket futtasson ARM-alapú szervereken. Decemberben a cég legfontosabb csoportja, az oldal üzemeltetéséért felelős Hip Hop Virtual Machine (HHVM) jelentette be, hogy ARM processzorokkal támogatja meg fordítómotorját, amely a PHP-kód 64 bites x86 utasításokra való átváltásáért felel.

A közlés szerint ahhoz, hogy a HHVM felhasználhassa az ARM-eket, szükséges volt az achitektúra-specifikus kód elkülönítésére és mennyiségi minimalizálására. Az oldal ezzel szinte egyidőben álláshirdetést tett közzé, amelyben ARM szoftverfejlesztőt keresnek, szándékuk tehát igen komolynak látszik, hogy minél inkább ARM-alapokra helyezzék működésüket. A hirdetésben leírják, azért van szükségük a szakemberre, hogy segítséget nyújtson abban, hogy a hatalmas közösségi oldalt ARM-alapú energiahatékony szerver hardver platformokra ültethessék át.

Open Compute projektjükhöz hozzáadtak egy új szervertervet is, amely lehetővé teszi a processzorok cseréjét – azaz az Intel x86-osainak leváltását ARM-chipekre. A bejelentések ugyanakkor kerültek nyilvánosságra, amikor szárnyra kapott a hír, hogy a Google saját ARM-architektúrát fejlesztene, s ezzel a közeljövőben otthagyná fő beszállítóját, az Intelt.

A közösségi oldal szándékára ellenben nem most derült fény. Már 2012 őszén is azt nyilatkozta vezető rendszermérnökük, hogy az átállás az x86-osokról nem kérdéses, csak az, hogy ez mikor valósulhat meg. A váltás természetesen nem mehet végbe egyik pillanatról a másikra, nem csak a Facebook szerverfarmjainak gigantikus méretei és a beruházás mértéke miatt, de azért sem, mert a fejlesztés is sok időt vesz igénybe.

„Két-három évbe egészen biztosan beletelik majd, mire az ARM-ökoszisztéma és az maga az ARM eléggé érettek lesznek ahhoz, hogy megkezdhessük a gyártási folyamatot” – mondta el tavaly októberben a vállalat technológiai stratégája, az ex-AMD-s Vijay Rao egy konferencián. A vállalat nem véletlenül törekszik az átállásra, a jelenleg elsősorban mobileszközökben használt ARM-chipek ugyanis nem csak olcsóak, de jóval kevesebb energiát használnak fel és hőt bocsátanak ki, mint a szerverpiacon jelenleg domináns x86-osok.

Cimkék: Facebook, ARM, chip, szerver Utolsó frissítés: 2014 Május 12

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top