Szerverhűtés és ivóvíz
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Szerverhűtés és ivóvíz – Moneterey-ben új szintre emelik a költségcsökkentést

Írta: Blog 2014 November 07 .

Szerverhűtés

Az amerikai szárazságok általában igen nagy károkat képesek okozni, és igencsak próbára teszik a lakosságot. Nem egyszerű hőhullámokra kell gondolni – szinte minden évben tombolnak kiterjedt erdőtüzek a forróbb államokban, az emberek pedig még az utcára is csak megfontoltan óvakodnak ki ilyenkor.
Hogy jön ide a szerverek kérdése? Egy új projekt a jelek szerint olyan win-win helyzetet teremt majd a híres Monterey-öbölnél az adatközpontok bevonásával az ivóvíz-előállítási folyamatba, amilyenről az IT és általában az ipar területén tevékenykedők legfeljebb álmodozni mernek.

A terv az, hogy az ivóvizet, amellyel a jövőben ellátják majd a szárazságok idején a helyi lakosságot, a föl mélyéről hozzák fel. Ez nem új technika, ám igencsak problémás, mivel a mélyből felhozott, nagyon alacsony hőmérsékletű vizet a sótlanítási eljáráshoz fel kell melegíteni, enélkül nem használható fel ivóvízként. Ez pedig költséges eljárás.
Monterey-ben ugyanakkor található jónéhány szerver és adatközpont is – ezek esetében pedig a legnagyobb kihívás a hűtés. Az utóbbi években egyre többen a közvetlen folyadékhűtés régi-új technológiájához fordulnak, mivel ez ma már sokszor költséghatékonyabban képes a hűtést elvégezni, mint a hatalmas helyigényű és zajos léghűtéses rendszerek.

A megoldás adja magát. Az új projekt alapgondolata, hogy a mélyből felhozott vizet az adatközpontokon vezetik majd át, ahol az lehűtheti a szervereket gyakorlatilag ingyen – a sótlanítási eljáráshoz pedig így a víz felmelegítése szintén ingyen elvégezhető.

Az elképzelés jól példázza, milyen lehetőségek kiaknázásán törik manapság fejüket azok, akik szerverfarmokat üzemeltetnek vagy építenek. Egyre több helyen használják fel a hűtéshez, az üzemeltetéshez a természet megújuló energiaforrásait. A komplexumokat ma már sokszor napelemek borítják, a közelükben szél- vagy naperőművek működnek, hasznosítják a víz energiáját is.

Aligha kérdéses, hogy azok a vállalatok, amelyek idejében felismerik az energiahatékony működés e megoldásait, a piacvezetők közé kerülhetnek az elkövetkező években – a kérdés csak az, mely techóriások látják majd meg a fantáziát a Monetery-belihez hasonló kreatív költségcsökkentésben.

Cimkék: szerverhűtés, energiahatékonyság, szerverfarm Utolsó frissítés: 2014 November 07

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top