Növekedésnek indult a szerverpiac
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Növekedésnek indult a szerverpiac

Írta: Blog 2014 Október 23 .

SNövekvő szerverpiac

A szerverek piaca évek óta gyengül, vagy a stagnálás állapotában van – a legnagyobb szervergyártók is merész újításokkal kísérleteznek, hogy a holtpontról kimozduljanak, s kevesen vannak csak, akik valóban nagy nyereséget realizálhatnak. A legújabb adatok azonban bizakodásra adnak okot.
Az International Data Corporation (IDC) kiadta friss Worldwide Quarterly Server Tracker kiadványát, amely szerint világszinten a szerverbevételek 12,6 milliárd dollárra nőttek. Ez az előző év azonos időszakát tekintve 2,5 százalékos növekedést jelent.

Érdekes ugyanakkor, hogy az első negyedévben az IDC akkori jelentésében még az állt, hogy egy év alatt a bevételek a korábbi azonos időszakhoz képest 2014 elejére 2,2 százalékkal csökkentek. Az IDC közlése szerint a második negyedévben összesen 2,2 millió terméket értékesítettek, ami 1,2 százalékos növekedést jelent.

A leginkább az adhat okot bizakodásra, hogy a legnagyobb növekedés az x86-os szerverek piacán volt tapasztalható. Ez hozta a bevételek nagy részét, 9,8 milliárd dollárt. Az x86-osokhoz nem köthető bevételek 2,7 milliárdra rúgtak, ami éves szinten viszont 12,8 százalékos visszaesést jelent. Az x86-osokon kívüli szerverbevételek így már 12 egymást követő hónapban produkáltak egyre csökkenő globális bevételt.

A szakértők szerint a szerverpiac azért lehet fellendülőben, mert a világgazdasági válságot követően az ipar is most kezd helyreállni – a régi, korszerűtlen rendszereket, amelyeket a krízis idején telepítettek, most cserélik le a modernebb architektúrákra.

Az IDC várakozásai szerint a fellendülési ciklus 2015-ben is folytatódni fog, és több fejlemény is fokozni fogja hatását. Ezek közé tartozik többek közt a Microsoft bejelentése, miszerint felfüggesztik a Microsoft Server 2003 támogatását, és az Intel tervei, melyek szerint nemsokára piacra dobják a Grantley Xeon EP-t.

Cimkék: szerver, szerverpiac, x86, Microsoft Utolsó frissítés: 2014 Október 23

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top