Kvantumprocesszorokat épít a Google
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Kvantumprocesszorokat épít a Google

Írta: Blog 2014 December 02 .

Google kvantumprocesszor

A Google kaliforniai egyetemi kutatók egy csapatával kezdett együttműködést annak érdekében, hogy közösen új generációs kvantumprocesszorokat fejlesszenek.
Napjaink processzoraiban olyan tranzisztorok találhatóak, amelyek bináris állapotúak lehetnek, azaz lényegében "ki" vagy "be" állásban állhatnak. Egy kvantumchip ugyanakkor elméletileg olyan tranzisztort használhatna, amely a kvantumbiteknek (vagy qbiteknek) nevezett szubatomikus egységek egyedi tulajdonságából tehetne szert előnyre, mivel egy kvantumbit egyszerre több, vagyis kevert állapotban is lehet.

A Google-nél jelenleg is működik egy kutatócsoport, amely a kvantumtechnológia és ezzel együtt a mesterséges intelligencia lehetőségeit kutatja. A vállalat a napokban jelentette be, hogy csapatuk útjára indított egy kezdeményezést, amelynek célja, hogy a szupravezető elektronikát felhasználva tervezzenek és építsenek kvantumprocesszorokat. A kutatásba a Kaliforniai Egyetem egy tudóscsoportját is bevonták, amelyet a tudományos világban a Martinis-csoportként ismernek vezetőjükről, John Martinisről.

A Google szerint az integrált hardverekkel foglalkozó csoport segítségével már képesek lesznek arra, hogy új kvantumprocesszorokat konstruáljanak a legújabb elméletek és a D-Wave által használt architektúra alapján. A D-Wave egy kanadai vállalat, amely korábban létrehozta az első kereskedelmi forgalomba szánt kvantumszámítógépet.

A kvantumszámítógépek technológiája ma még gyerekcipőben jár, amennyiben azonban sikerülne új kvantumprocesszorokat létrehozni - például a Google projektjének keretében - az sokak szerint egészen új szintre emelhetné a számítástechnikát. Egy kvantumszámítógép teljesítménye bizonyos problémák megoldása esetén akár több ezerszerese lenne egy hagyományos számítógépének, más területeken pedig jelenleg megoldhatatlan kérdésekben is áttörést érhetnének el a segítségükkel. A kvantumszámítógépek használata például újraalkotná a modern kriptográfiát, amelyet többek között az internetes adatforgalom, az adatközpontok biztosítására is használnak.

A Google most a D-Wave NASA-nál üzembe helyezett gépével, a Vesuvius rendszerrel folytat majd kutatásokat, és a tervek szerint 1000 kvantumbites rendszerré bővítik azt. A cél az, hogy a hibák előfordulásának arányát egy százalék alá szorítsák, ami már azt jelentené, hogy a rendszer alkalmas a kereskedelmei forgalomba kerülésre.

Cimkék: Google, processzor, adatközpont Utolsó frissítés: 2014 December 02

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top