Milyenek lesznek a jövő adatközpontjai?
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Milyenek lesznek a jövő adatközpontjai?

Írta: Blog 2015 Február 11 .

A jövő adatközpontjai

Az adattárolás világa már nem áll a forradalom előtt – az javában a szemünk előtt zajlik évek óta, még ha egyelőre lassan is. A felhő megjelenése nem csak a szolgáltatások arculatát szabja át, de felforgatja a fizikai adattárolás világát is.
Nicholas Carr szakember érdekes párhuzamot lát napjaink adattárolási tendenciái és az elektromosság XIX. századi elterjedése között. Akkoriban azoknak a vállalatoknak, amelyek elektromos áramot akartak használni, saját erőműveket kellett építeniük, hogy kihasználhassák az új technológiában rejlő előnyöket. Az igény azután egyre növekedett, míg a XX. századra a saját létesítmények építés helyett a magánszektor átállt az elektromos közműrendszer használatára.

Ma kis túlzással szinte naponta lépnek üzembe új és új adatközpontok, hogy kiszolgálhassák a vállalati szektor igényeit. A felhő azonban egyre inkább a saját hálózatok helyébe lép. Ahogyan az elektromos közművek egy évszázaddal ezelőtt, úgy lépnek most a vállalati rendszerek helyébe a szoftver-mint-szolgáltatás (SaaS) és infrastruktúra-mint-szolgáltatás (IaaS) megoldások.

A vállalatok számára olcsóbb és egyszerűbb felhőalapú szolgáltatásokat igénybe venni, mint saját fizikai központokat létesíteni, míg a kifejezetten felhőalapú megoldásokat kínáló vállalatok egyre növekvő piaci igénnyel birkózhatnak meg. Ennek érdekében mind nagyobb teljesítményt kell kiállítaniuk, amire ma az egyik legjobb megoldást a virtualizáció kínálja.

Bár ma gombaként szaporodnak, a jövő egyáltalán nem kedvez a kisebb-nagyobb adatközpontoknak. Ha néhány évvel előre tekintünk, a piac valószínűleg úgy alakul majd át, hogy a vállalatok mindent virtuális gépeken, felhőalapú szolgáltatásokon tárolnak, méghozzá olyan, a legújabb miniatürizálási és hűtési technológiákat a legvégsőkig kiaknázó, gigászi adatközpontokban, amelyek a háló közepén ülő pókként gubbasztanak majd a net csomópontjaiban.

Az előny pedig azoknál a vállalatoknál lesz, akik a lehető legkorábban ismerik fel a tendenciát, és oldják meg az adattárolást, szervereik működtetését, rendszereik energiahatékony kiszervezését. Persze ehhez bizalom is szükséges – az új giga-adatközpontoknak tehát minden szempontból meg kell felelniük a legmagasabb kívánalmaknak is, biztonság és rendelkezésre állás terén egyaránt.

Cimkék: adatközpont, adattárolás, felhő Utolsó frissítés: 2015 Február 11

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top