Megfelelő microsoft windows szerver szoftver kiválasztása
Az Ön kosara üres!
Üdvözlöm! Kérem lépjen be vagy regisztráljon új fiókot!

Megfelelő microsoft windows szerver szoftver licensz kiválasztása nem egyszerű feladat, bízza szakértőkre

Írta: Blog 2014 Február 12 .

Windows szerver szoftverA Microsoft Windows Server kiszolgálócsalád legfiatalabb tagja a Windows Server 2012, melynek összesen négy különböző kiadása jelent meg. A Microsoft szerver szoftver kiadások nagymértékben leegyszerűsödtek a legújabb típusoknak köszönhetően, hiszen a korábbi verziókhoz képest az elérhető termékváltozatok száma lecsökkent, az alábbi négy változat érhető el: a Datacenter, a Standard, az Essentials és a Foundation.

Miután a korábbiakhoz képes szűkült a licenszek száma, a tökéletes szerver szoftver licensz kiválasztása nehezebbé vált. Elsősorban kisvállalkozások számára fejlesztette a Microsoft az Essentials és a Foundation változatokat, melyek ennek megfelelően korlátozott funkcionalitással, azonban cserébe meglehetősen kedvező áron vásárolhatóak meg.

Ezzel szemben a Datacenter és a Standard licenszek funkcionalitása teljes körű, a magok számától függetlenül mindkét termékváltozat licenszelhető processzor + CAL alapon, továbbá egyetlen szerverlicensz akár két processzorra is elegendő.

Megjegyzendő, hogy minden egyes Microsoft licensz feltétele a fizikai szerver, valamint a fizikai processzor megléte, azonban mindegyik licensz alkalmas a virtualizált gépeken való futtatásra is. A Windows Server használatához ezen felül szükségesek az úgynevezett CAL-ok, azaz az ügyfél-hozzáférési licenszek is, melyek szükségesek minden olyan felhasználóra, akik a szerver bármely funkcióját igénybe fogják venni. Kivételt jelent ez alól a webszerver funkció, melynek használata esetében nem szükségesek az ügyfél-hozzáférési licenszek, ha anonim vagy autentikált felhasználókat szolgál ki a szerver.

A fentiek fényében elmondható, hogy a Microsoft Windows Server legújabb verziójának a Windows Server 2012-nek a licenszelése ugyan a korábbi verzióknál költséghatékonyabb, azonban továbbra is meglehetősen bonyolult, szakértelmet igénylő feladat. A megfelelő szerver szoftver licenszének kiválasztását éppen úgy érdemes szakemberre bízni, mint a licenszelési folyamat elvégzését: így biztosíthatjuk, hogy vállalkozásunk a megfelelő licensszel rendelkezzen.

Cimkék: szoftver, Windows, Microsoft Utolsó frissítés: 2014 Február 13

Hozzászólások

Írj hosszászólást

Írj választ

* Név:
* E-mail: (Nem publikus)
   Weboldal: (http://-vel)
* Hozzászólás:
Biztonsági kód:
Back to Top